In de strijd om de consument voor zich te winnen, hebben steeds meer online retailers gebruik gemaakt van misleidende van/voor prijzen. Hierdoor lijkt een bepaald aanbod interessanter dan het daadwerkelijker is, omdat de zogenaamde originele prijs een stuk hoger is dan de aanbiedingsprijs.
Fysieke winkelketens doen het al jaren. Een hogere originele prijs bedenken, waardoor de aanbiedingsprijs extra interessant lijkt. Het wekt een bepaalde urgentie op, want aanbiedingen duren immers niet voor altijd, en wie wil er nu meer betalen?
Met de komst van internet is het makkelijker om de originele prijs van een product op te zoeken, evenals aanbiedingen vergelijken. Toch zijn er tal van (online) retailers die zich schuldig maken aan dit fenomeen. Per 28 mei is een wet van kracht geworden die regels stelt aan aanbiedingen voor zowel fysieke- als online retailers.
De nieuwe regels stellen dat bij een originele verkoopprijs het moet gaan om de laagste prijs die een retailer in de afgelopen maand heeft gerekend voor dat product. Toezichthouder ACm geet aan dat er gehandhaaft zal worden op de nieuwe regelgeving. Deze nieuwe regelgeving is voortgekomen uit een Europese Richtlijn. Deze dateert van 27 november 2019, lidstaten hebben twee jaar de tijd om de regelgeving in werking te zetten.