De online retail heeft een flinke klap gekregen, en het einde lijkt nog niet in zicht van de dalende trend van online bestellingen. Waar de afgelopen twee jaar de online retail floreerde als nooit te voren, is Q1 dramatisch verlopen voor veel online retailers. Oké, dramatisch is overdreven wellicht, maar is het niet eens tijd om de eigen marketing onder de loep te nemen?
Dubbel balen
Door de goede corona-jaren voor de online retail, zijn velen uit gaan breiden wat betreft marketingkanalen, om maar te profiteren van de onstilbare honger van de (Nederlandse) consument die wegens lockdowns en negatieve reisadviezen alles vanuit huis ging bestellen. Online retailers merkten dat de verkopen omhoog schoten, en uiteraard werd daar gretig op ingespeeld. Het ene na het andere marketingkanaal werd aangesloten met eventueel extra tools.
Nu echter de online retail een klap heeft gekregen, zakken de aantallen weer flink, en doordat iedereen is gaan adverteren op allerlei marketingkanalen, is het rendement ook nog eens lager door de hoge concurrentie. Dubbel balen!
Tijd voor herziening
Niet elk marketingkanaal draagt bij aan een rechtstreekse verkoop. Afhankelijk van je product & propositie, gaat er aan de aankoop een klantreis vooraf. Wellicht trek je de aandacht met Social media, vinden mensen je site via je goede SEO, worden ze herinnerd aan je product via e-mailmarketing en kopen ze uiteindelijk via Google Ads. Het kan dus lastig zijn om de waarde te kennen van elke stap in het proces, en je wilt geen klant missen natuurlijk. Maar, voor sommige kanalen gebruik je third party software om je advertenties mooi vorm te geven, die ene e-mail te automatiseren en om die Google Shopping advertenties online te krijgen. De vraag is, hoe ga je dit herzien?
Enkele tips om mee te nemen in je herziening:
Meten=weten Allereerst, zorg dat je goed meet. Dit is een open deur, en toch meten de meeste online retailers maar slecht hun verkeer en verkopen. Het kanaal ”Direct” in Analytics slikt vaak de meeste conversies, wat maar zelden klopt. Met behulp van third party oplossingen kun je zorgen dat je data correcter is. Dit is cruciaal voor je besluitvorming.
CLV Je CLV (Customer Lifetime Value) is erg belangrijk om te bepalen wat winstgevend is, en wat niet. Wat is de aankoopwaarde bij een bepaald type klantreis, is er een correlatie tussen retentie en type marketingkanaal, etc.
Kostprijs per kanaal Erg leuk als je via Social media veel verkoopt, maar wat kost het je om dit kanaal in de lucht te houden? Denk aan third party software wat je gebruikt voor je advertenties, de freelancer/bureau die zich met jouw Social media activiteiten bezighoudt, klikprijs en de conversieratio.
Indirecte waarde Een kanaal is wellicht niet verantwoordelijk voor rechtstreekse conversies, maar wel onmisbaar in de klantreis van jouw doelgroep.
Geef je teveel uit aan marketing, en is jouw omzet en/of rendement ook gedaald dit jaar? We kijken graag met je mee waardoor jij stabieler staat als online retailer, waarbij jouw marketingbudget weer zo optimaal mogelijk gespendeerd kan worden.